(088) 268 35 55 info@cijfermeester.nl

Login

Starten als ondernemer? Begin goed voorbereid, dat scheelt veel geld!

Het starten van je eigen bedrijf; recent economisch nieuws suggereert dat dit hét moment is om die stap te zetten. Maar waar moet je als aspirant-ondernemer op letten? En welke obstakels staan de weg naar ondernemerschap vaak in de weg?

“Zonder uitzondering is onzekerheid de voornaamste hindernis voor de meeste aankomende ondernemers,” zegt accountant Luc Boonen van het CijferMeester-kantoor in Heythuysen. Met jarenlange ervaring met talloze starters merkt hij dat dit telkens weer een terugkerend onderwerp is. Vooral voor degenen die vanuit loondienst beginnen en hun vaste inkomen achter zich moeten laten. “Kan ik straks nog wel al mijn kosten dekken? Wat zijn de implicaties van inkomstenbelasting?”

“Wat wordt je uurtarief?” Om deze zorgen weg te nemen, heeft Luc een eenvoudige tip: stel eerst je eigen ondernemingsplan op! Voorbeelden hiervan zijn wijdverspreid op internet te vinden en dienen als uitstekende hulpmiddelen om beginnende ondernemers op weg te helpen. “Het dwingt je om na te denken over zaken als: ‘Waar wil je naartoe met je bedrijf? Wat motiveert je? Welk uurtarief of welke winstmarge ga je hanteren? En wat heb je nodig om van te leven?’ Als je al deze aspecten op een rij hebt, kun je hierover in gesprek gaan met je adviseur.”

Doe zoveel mogelijk zelf Een voordeel van deze aanpak is dat je goed voorbereid aan het avontuur begint. Dit kan van pas komen, bijvoorbeeld wanneer je financiering moet aanvragen bij de bank. Luc’s eerste les is dan ook om goed voorbereid te beginnen aan het ondernemerspad. Dit bespaart niet alleen kosten, maar leidt ook tot tijdwinst. “Als je pas over essentiële zaken begint na te denken wanneer je al bij je boekhouder of de bankadviseur zit, dan gaat dit onnodig veel tijd en dus geld kosten.” Een andere tip van Luc voor beginnende ondernemers is om – zeker in het begin – zoveel mogelijk zelf te doen. “Dat geldt ook voor de boekhouding. Op die manier begrijp je precies hoe het geld binnen je bedrijf beweegt. Met moderne software is dit gemakkelijk te doen. Ik heb veel starters die zelf hun boekhouding bijhouden, waarbij ik slechts eenmaal per kwartaal even meekijk via de Cloud en eventuele verbeteringen voorstel. Mijn toegevoegde waarde ligt niet in het invoeren van cijfers, maar in het meedenken en brainstormen met de ondernemer.”

Ik heb interesse

Cases

Altijd een aanspreekpunt

Snel schakelen

Netwerk aan specialisten

Onze CijferMeesters