(088) 268 35 55 info@cijfermeester.nl

Login

Dropshipping vereist andere werkprocessen bij boekhouder

Elke dag staan we als CijferMeesters voor een breed scala aan vragen over boekhouding, belastingen en bedrijfsadvies. Meestal zijn deze vragen eenvoudig en snel te beantwoorden, maar soms worden we geconfronteerd met bijzondere situaties waarbij we echt onze expertise moeten inzetten. In de rubriek “CC” (CijferMeester Cases) delen we graag de uitdagingen waar onze CijferMeesters mee te maken krijgen. Deze specifieke case is aangedragen door Jeroen Schraven, een CijferMeester uit Vianen.

Ik wilde aanvankelijk mijn kennis breed ontwikkelen en had nooit echt overwogen om me te specialiseren, zelfs niet na meer dan 20 jaar ervaring in de administratie. Maar in 2018 kwam ik in aanraking met ‘dropshipping’ en dat veranderde alles. Tegenwoordig ben ik binnen de CijferMeester-organisatie dé deskundige als het gaat om boekhouding voor webwinkels die gebruikmaken van dropshipping. Voor mijn collega’s bij CijferMeester heb ik een handige handleiding opgesteld over dit onderwerp.

Het concept van dropshipping is eigenlijk heel simpel. Klanten bestellen producten in een webwinkel en de bestelling gaat rechtstreeks naar de leverancier, meestal gevestigd in China, die het product direct naar de klant stuurt. Hierdoor kan de eigenaar van de webwinkel een groot assortiment aanbieden zonder enorme voorraden te hoeven aanhouden of grote investeringen te doen.

Met name jonge ondernemers voelen zich aangetrokken tot deze vorm van e-commerce. Toen in 2018 de eerste Nederlandse dropshippers opdoken, waren veel accountants en boekhouders terughoudend. Ze werden geconfronteerd met andere boekhoudkundige processen en wilden hier liever niet mee omgaan. Mijn kijk hierop was echter anders. Ik had namelijk een klant die cursussen gaf aan startende dropship-ondernemers. Hierdoor kreeg ik een kijkje achter de schermen en kon ik een waterdichte administratie opzetten die volledig geschikt was voor dropshipping.

Wat betreft boekhoudtechnieken moest ik echt nieuwe wegen bewandelen. Klanten betalen via verschillende betaalproviders zoals Mollie, Paypal, Stripe en Shopify. Daar moest ik me in verdiepen. Hetzelfde gold voor inkoopfacturen, die afkomstig zijn van AliExpress, Shopify, Facebook, Snap, Pinterest en diverse tools die binnen deze branche worden gebruikt, zoals Manychat, Klaviyo en Google Suite. Hier moest ik echt feeling voor krijgen.

In tegenstelling tot fysieke winkels werken online winkels niet met verkoopfacturen. De orderbevestiging volstaat om de koop te sluiten, en de goederen worden pas geleverd nadat de betaling is ontvangen. Het traditionele factuurstelsel is hier niet geschikt voor. Het kasstelsel biedt daarentegen wel uitkomst. Hoewel het kasstelsel normaal gesproken gebruikelijk is voor winkels, vinden veel boekhouders en accountants het vreemd om dit toe te passen op webwinkels. Bovendien vergt de btw-aangifte extra aandacht, vooral omdat veel leveranciers uit China komen en steeds meer Nederlandse dropshippers ook webwinkels in andere Europese landen beginnen, waarvoor geen Nederlandse btw hoeft te worden betaald.

Daarnaast werken dit soort ondernemers vaak met meerdere bankrekeningen, diverse creditcards en verschillende betaalpartijen. Deze setup verandert regelmatig, dus als boekhouder moet je altijd alert zijn op veranderingen. Ook de werkprocessen moeten goed worden ingericht, vooral als het gaat om communicatie met de klant. Momenteel heb ik enkele tientallen dropshippers als klant. Ik heb nog eens zoveel klanten doorverwezen naar mijn collega’s bij CijferMeester, die dankzij mijn hulp ook bedreven zijn geworden in deze aanpak.

Hoewel ik wel eens heb nagedacht over het starten van mijn eigen webwinkel, heb ik dat idee snel losgelaten. De marges in de wereld van webwinkels zijn namelijk erg klein. Bovendien kun je het niet even ‘erbij’ doen. Degenen die hier succesvol in zijn, besteden er minstens 30 tot 40 uur per week aan. Ik blijf liever bij waar ik goed in ben en wat het beste bij me past: boekhouding, belastingen en bedrijfsadvies.

Ik heb interesse

Cases

Altijd een aanspreekpunt

Snel schakelen

Netwerk aan specialisten

Onze CijferMeesters