CijferMeester Cases II

Booming business tijdens corona

Elke dag opnieuw worden onze CijferMeesters geconfronteerd met talloze vragen op het gebied van boekhouding, belasting en bedrijfsadvies. Meestal zijn die eenvoudig en snel te beantwoorden. Maar zo nu en dan zijn er bijzondere praktijkgevallen, waarbij alle zeilen bijgezet moeten worden. In de rubriek CC (CijferMeester Cases) laten we graag zien waartoe onze CijferMeesters allemaal in staat zijn. Deze case is aangedragen door Henk Stolk, CijferMeester Oud-Beijerland.

‘Van tijd tot tijd moet ik op de rem trappen’

De klant kwam in 2020 nieuw binnen en had grootse plannen. Vanaf het allereerste moment was CijferMeester Henk Stolk (54) gecharmeerd van het jeugdig elan en het enthousiasme van deze 20-jarige. Tegelijk had hij ook wel door dat deze prille ondernemer op de juiste momenten ook tegen zichzelf beschermd zou moeten worden. En dat een ‘vaderlijk advies’ van tijd tot tijd nodig zou zijn.

Ledstrips en powerbanks (opladers) op zonne-energie is waar de jonge ondernemer zich op richt. Daar weet hij alles vanaf. En hij weet tot in de finesses hoe hij die gadgets via Bol.com op een slimme en effectieve manier kan verkopen. Vol bewondering ziet Henk hoe deze jonge gast analyses van zijn markt en doelgroepen maakt, en hoe hij ervoor zorgt dat hij zo hoog mogelijk eindigt in allerlei zoekmachines.

Jonge hond en oude rot

Zijn zoektocht naar een geschikte boekhouder verliep minder voorspoedig, want hij had er in korte tijd al twee versleten vóór hij bij Henk aanklopte. ‘Ze denken niet met mij mee’ was zijn voornaamste bezwaar. Wat dat betreft is hij bij deze CijferMeester wel aan het juiste adres. Henk heeft ruime kennis van boekhouden en financiën en ook nog een achtergrond van dertien jaar in de logistiek. En meedenken met zijn klanten vindt hij juist een van de leukste aspecten van zijn job.

Zo waren ze het al snel eens dat het bedrijf in omzet moest opschalen. Dat betekende méér inkopen en dus investeren. En op dat punt bleek hoe belangrijk het is de cijfers tegen het licht te houden en de zaken in het juiste perspectief te plaatsen. Terwijl de ‘jonge hond’ liefst meteen een lening van een ton was aangegaan, stelde de ‘oude rot’ voor om niet te snel te gaan. Het werd uiteindelijk een lening van € 40.000, -.

Marktleider in Europa

De combinatie werkt in de praktijk erg goed. Om de kwetsbaarheid van de business – nu nog afhankelijk van slechts twee producten – te verkleinen wordt er gewerkt aan assortimentsuitbreiding. Gelet op de steeds grotere partijen die vanuit het Verre Oosten worden geïmporteerd begon Henk bij de belastingdienst een artikel 23 procedure, zodat de ondernemer de btw niet elke keer hoeft voor te schieten. En terwijl corona een groot deel van de economie platlegde, stoomde deze ondernemer gestaag door. De omzet dit jaar gaat al richting één miljoen euro en de man in kwestie droomt er al van om over vijf jaar marktleider in Europa te zijn. Henk: ”Tuurlijk. Als ondernemer moét je altijd groot denken. Maar je moet ook niet te hard gaan, want dan struikel je. Mijn rol is om op de juiste momenten op de rem te trappen. En uit te leggen dat het beter is één ding goed doen dan twee dingen half. Er is een goede wisselwerking tussen ons. We hebben vanaf dag één een klik en we hebben dezelfde drive. Hij leert van mij, ik krijg energie van zijn enthousiasme. Regelmatig hebben we hier op zaterdagmiddag een brainstormsessie. Dan leg ik enkele kwesties op tafel en hou ik hem een spiegel voor. ‘Oh, dat wist ik niet…’ is dan vaak zijn reactie. ‘…maar ik zoek het uit!’ En vervolgens krijg ik op maandagochtend om 6 uur een mailtje met alle feiten op een rij.”

Henk Stolk, CijferMeester Oud-Beijerland.

Eensmanszaak

Uw eigen bedrijf
Geen personeel

VOF

Vennootschap onder firma
Samen ondernemen

Maatschap

Uw eigen bedrijf
Ondersteuning samen doen

BV

Vanaf € 1 kapitaal
Aandelen op naam

NV

Vanaf € 45.000 kapitaal
Aandelen vrij verhandelbaar

Stichting

Ideële doelstelling
Lidmaatschap niet mogelijk

Vereniging

Leden met zelfde belang
Geen winstoogmerk

Expat

Nederlander in buitenland
Buitenlander in Nederland

Waarmee kunnen wij u helpen?