Goederen of diensten leveren aan het buitenland

U levert goederen of diensten aan klanten in een ander EU-land. Moet u btw in rekening brengen aan uw klant of niet? En waar doet u aangifte? Dat hangt ervan af of u goederen of diensten levert. En of uw klanten btw-aangifte doen.

Btw berekenen

Over het algemeen brengt u geen btw in rekening aan ondernemers uit andere EU-landen. Bij goederen past u dan het 0%-tarief toe en bij diensten wordt de btw naar uw klant verlegd. Levert u goederen of diensten aan klanten die geen aangifte doen, bijvoorbeeld particulieren? U brengt dan normaal gesproken 6 of 21% Nederlandse btw in rekening.

Aantonen dat u goederen levert aan afnemers die aangifte doen

Voor u is het belangrijk om te weten of uw klant als ondernemer in een ander EU-land bekend is. Brengt u 0% btw in rekening en blijkt bij controle van uw administratie dat uw klant geen btw-aangifte hoeft te doen? Dan krijgt u een naheffingsaanslag. U moet dan alsnog btw betalen over de goederen die u zonder btw hebt geleverd. U moet ook kunnen aantonen dat de goederen Nederland hebben verlaten en zijn vervoerd naar een ander EU-land.

Is uw klant ondernemer?

U moet kunnen aantonen dat u de goederen hebt verkocht aan een klant die btw-aangifte doet. Dat doet u bijvoorbeeld met:

  • de factuur
  • het betalingsbewijs
  • het btw-identificatienummer van de klant
  • Vraag uw klant om zijn btw-identificatienummer. U kunt het nummer controleren om er zeker van te zijn dat uw klant als ondernemer bekend is.

Bevestiging van controle

Wilt u een bevestiging van de door u uitgevoerde btw-identificatienummercontrole? Dan kunt u het resultaat van de controle afdrukken en/of opslaan in uw computer. Bij het controleren kunt u uw eigen btw-identificatienummer invoeren. Deze wordt dan getoond op de bevestiging.

Verantwoordelijkheid EU-lidstaten

De wijze waarop de controle is ingericht, is de verantwoordelijkheid van iedere EU-lidstaat afzonderlijk. Bovendien zijn de lidstaten zelf verantwoordelijk voor de beschikbaarheid en inhoud van hun ondernemersbestand. Als het (tijdelijk) niet mogelijk is om voor een lidstaat een controle uit te voeren, dan heeft het geen zin contact op te nemen met de Belastingdienst. De EU-internetsite adviseert u wat te doen.

Houd de EU en niet-EU gescheiden

Doet u zaken binnen en buiten de EU? Dan moet u onderscheidt maken daarin in uw administratie.

Meer over omzetbelasting

Bent u ondernemer voor de BTW?
Wat zijn uw BTW verplichtingen?
Welke gegevens moet u melden op de factuur?
Kan ik ontheffing krijgen voor de administratieve verplichtingen?
Wat is btw?

  • 60+ kantoren
    Altijd één in de buurt!
  • 3000+ klanten
    Bent u de volgende?


Offerte aanvragen