Bent u btw-ondernemer?

U kunt uw activiteiten uitoefenen in de vorm van een eenmanszaak, een maatschap, een bv of een nv. Voor de btw maakt het niet uit in welke rechtsvorm u uw bedrijf of beroep uitoefent. Ook een stichting of vereniging kan ondernemer zijn voor de btw. Als u een onderneming start, moet u zich melden bij de belastingdienst.

Om te beoordelen of u ondernemer bent voor de btw, let de belastingdienst op de volgende zaken:

 • Oefent u zelfstandig een bedrijf of beroep uit?

  Om te beoordelen of u ondernemer bent voor de btw, is het niet van belang of u winst maakt. Ook een inschrijving bij de Kamer van Koophandel is niet doorslaggevend. U moet zelfstandig werkzaam zijn. Als u werkzaamheden in dienstbetrekking verricht, bent u daarvoor dus geen ondernemer.

 • Werkt u in dienstbetrekking en hebt u daarnaast andere werkzaamheden?

  Als u naast uw vaste baan nevenwerkzaamheden uitvoert, dan kan het zijn dat u voor die nevenwerkzaamheden ondernemer bent voor de btw. Mogelijk moet u over de vergoeding die u voor die nevenwerkzaamheden ontvangt, btw berekenen. Een stukadoor die naast zijn vaste baan regelmatig stucwerk doet, moet bijvoorbeeld over zijn bijverdiensten btw berekenen.

 • Exploiteert u een vermogensbestanddeel of een recht?

  Als u een vermogensbestanddeel of een recht exploiteert (u verhuurt bijvoorbeeld een pand of u ontvangt octrooirechten voor een uitvinding), dan kunt u ook als ondernemer voor de btw worden beschouwd.

 • Hoe regelmatig werkt u als zelfstandige?

  Als u incidenteel of alleen in besloten kring uw werkzaamheden uitvoert, dan bent u in het algemeen voor de btw geen ondernemer. Als u bijvoorbeeld af en toe uw boot verhuurt aan vrienden of familieleden, bent u daarvoor geen ondernemer en hebt u niets met btw te maken.

Pas op! Als u een relatie een factuur uitreikt waarop staat dat deze inclusief BTW is dan zal de belastingdienst u automatisch als btw-ondernemer zien.

Als u twijfelt kunt u hiervoor contact met uw CijferMeester. Wij zullen u graag helpen.

Meer lezen over BTW?

Wat zijn uw BTW verplichtingen?
Welke gegevens moet u melden op de factuur?
Kan ik ontheffing krijgen voor de administratieve verplichtingen?
Ik lever aan het buitenland, waar moet ik op letten?
Wat is btw?

 • 60+ kantoren
  Altijd één in de buurt!
 • 3000+ klanten
  Bent u de volgende?


Offerte aanvragen