VAR-verklaring vervalt per 1 mei

De Tweede Kamer is er uit: de zogenoemde VAR-verklaring (verklaring arbeidsrelatie) komt definitief te vervallen. De beoogde datum waarop de VAR vervangen zou worden door de DBA (zie onze eerdere nieuwsberichten) is verschoven van 1 april naar 1 mei aanstaande. U hebt dus een maand langer om u voor te bereiden.

Meer weten? zoek een Vestiging bij u in de buurt.

Overgangsregeling

Goed nieuws is bovendien dat men u een overgangsregeling van een jaar beloofd. Dit is langer dan de 9 maanden die u eerst in het vooruitzicht werden gesteld. De overgangsregeling houdt in dat men u tot 1 mei volgend jaar niet uitvoerig zal controleren op dit terrein. Kunt u dan achterover leunen? Wanneer u uw zaken goed op orde heeft en alle contracten tussen opdrachtgever en opdrachtnemer aan de eisen voldoen, is dat inderdaad het geval. Bent u daar niet zeker van? Laat uw contracten dan goed nakijken. Voordat u het weet loopt u tegen een claim van de Belastingdienst aan in het geval de ingehuurde zelfstandig ondernemer fiscaal toch een werknemer blijkt te zijn.

Is het 100% zeker dat de VAR komt te vervallen? Nee, want de Eerste Kamer moet ook nog akkoord gaan. De kans dat dit gebeurd is echter heel groot.