Schijnzelfstandigheid ZZP’ers

Schijnzelfstandigheid ZZP’ers

Mogelijk hebt u al gehoord dat ZZP’ers tegenwoordig kritisch worden bekeken door de Belastingdienst. De inspecteur is namelijk van mening dat veel ZZP’ers eigenlijk helemaal geen ondernemers zijn, maar slechts schijnzelfstandigen.

Het gaat daarbij met name om ZZP’ers die werken in opdracht van een oud-werkgever, ZZP’ers die werken in de (thuis)zorg, de bouw en in het onderwijs. Vind de inspecteur u een schijnzelfstandige, dan kan dat u uw ondernemersaftrek (zoals de zelfstandigenaftrek) kosten.

Een van de maatregelen die de overheid heeft aangekondigd om schijnzelfstandigheid te bestrijden, is de invoer van een gezamenlijke VAR-aanvraag via een VAR-webmodule. Het is daarbij de bedoeling dat zowel de opdrachtnemer (de ZZP’er) als de opdrachtgever gezamenlijk de VAR aanvragen. Gevolg is dat de opdrachtgever in dat geval beter op de hoogte is van de gegevens die de ZZP’er invult. Weet hij dat die gegevens niet juist zijn, dan kan de opdrachtgever in dat geval ook geen beroep meer doen op de VAR-verklaring.

Bent u ZZP’er, of werkt u veel met ZZP’ers? Laat u dan goed voorlichten over de eventuele risico’s van deze nieuwe aanpak.

Bron: Brief van 23 april 2014, nr. DG/2014/193 U ; Brief Actal van 25 februari 2014