Bezuinigingen huurtoeslag geschrapt

Bezuinigingen huurtoeslag

De geplande bezuinigingen huurtoeslag van € 400 miljoen, die nog in de lucht hingen, zijn van de baan. Het schrappen van de bezuiniging is mogelijk geworden doordat regeringspartijen VVD en PvdA het maandag eens zijn geworden over de hoofdlijnen voor de begroting van 2017.

Recht op toeslag

De bezuiniging op de huurtoeslag leek nodig omdat er vorig jaar en ook dit jaar opnieuw te veel geld aan is uitgegeven. Maar nu is in het coalitieoverleg afgesproken dat dat geld in ieder geval niet op de huurders met recht op toeslag zal worden verhaald, zo bevestigen bronnen rond de regeringspartijen. Ook voor andere terreinen komt er geld.

Geld te verdelen

De twee regeringspartijen VVD en PvdA hebben volgens de afspraken volgend jaar elk € 600 miljoen te verdelen. De PvdA gebruikt € 400 miljoen om de voor 2017 geplande bezuiniging op de zorg te laten vervallen, een lang gekoesterde wens van de partij. De resterende € 100 miljoen haalt staatssecretaris Martin Van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) uit meevallers op de VWS-begroting. De voornaamste meevaller komt door de lage rente voor de financiering van gebouwen van zorginstellingen. De PvdA trekt verder € 200 miljoen uit voor onderwijs aan kinderen met een achterstand.

Defensie

De VVD wil extra geld besteden aan Defensie (300 miljoen) en politie en justitie (300 miljoen). Met dat geld kunnen onder meer de bestaande problemen als het te weinig kunnen oefenen en te karig onderhoud bij Defensie worden opgelost. Ook kunnen ingrepen bij het Openbaar Ministerie en de rechtspraak worden geschrapt. Voor Veiligheid en Justitie is er ook een deel extra geld voor de politie. De Tweede Kamer wilde al niet dat er nog meer gevangenissen zouden worden gesloten, in tegenstelling tot het kabinet. Het lijkt erop dat dat nu ook niet hoeft.

Bron: FiscaalTotaal