Wetgeving pensioen in eigen beheer uitgesteld

Na een waarschuwing van de fiscale adviesbranche heeft staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën op het laatste moment besloten het wetsvoorstel van het pensioen in eigen beheer (PEB) van directeur-grootaandeelhouders (dga’s) bij de Eerste Kamer tegen te houden. Wiebes wil eerst de fiscale gevolgen van de wetgeving onderzoeken.

Flinke aftrekpost

De adviesbranche waarschuwde dat directeur-grootaandeelhouders door zijn plan een flinke aftrekpost op de winstbelasting zouden krijgen. Deskundigen hadden de verwachting uitgesproken dat er weinig dga’s voor afkoop van het pensioen in eigen beheer zullen kiezen en dat daardoor de € 2 miljard naar voren gehaalde belastinginkomsten kunnen tegenvallen. De andere optie is dat dga’s het pensioen in eigen beheer omzetten in een oudedagsverplichting (odv). Ondernemers plaatsen hun pensioen dan direct voor een contante waarde op de balans en volgens het wetsvoorstel van Wiebes mogen dga’s de daadwerkelijk tot pensioen komende gelden ten laste brengen van hun winst.

Toekomst

Het wetsvoorstel, waaraan ruim twee jaar is gewerkt, moest op 1 januari van kracht worden. Wiebes komt nog met een nieuwe ingangsdatum voor het gerepareerde wetsvoorstel. Wij houden u uiteraard op de hoogte.

CijferMeester pensioen in eigen beheer

Bron: Elzevier Nextens