Pensioen in eigen beheer nadert het einde

Pensioen in uw eigen BV

Als directeur van uw eigen bv, kunt u bij uw eigen bv een pensioen opbouwen. Dit is praktisch, omdat u de liquiditeiten dan kunt gebruiken in uw eigen bedrijf (uiteraard onder de nodige voorwaarden). Nadeel aan dit pensioen in eigen beheer is dat bij lang leven de pensioenpot leeg kan raken. Daarnaast is het onder de nieuwe flex bv vrijwel onmogelijk om dividenden uit te keren wanneer er sprake is van een pensioen in eigen beheer.

Meer weten? zoek een Vestiging bij u in de buurt.

Oudedagsbestemmingsreserve of oudedagssparen?

Naar verwachting wordt de pensioenregeling voor de directeur/groot-aandeelhouder binnenkort drastisch hervormd. De staatssecretaris heeft laten weten in welke richting hij daarbij denkt: een oudedagsbestemmingsreserve (de OBR – vergelijkbaar met de FOR voor IB-ondernemers) of oudedagssparen. De voorkeur van de staatssecretaris gaat uit naar het oudedagssparen.

    • De oudedagsbestemmingsreserve (OBR): hierbij kan jaarlijks maximaal een vast percentage van de winst worden gereserveerd voor een toekomstige oudedagsreserve van de directeur. Het is de bedoeling dat er later 20 jaar lang uitgekeerd wordt. Gaat de uitkering voor de AOW-leeftijd in, dan komt de periode voor de AOW-leeftijd bij de 20 jaren op. Er ontstaat geen juridisch afdwingbare aanspraak op de OBR voordat de OBR ingaat.

 

  • Oudedagssparen in eigen beheer: hierbij zet de directeur jaarlijks maximaal een bepaald percentage van zijn loon opzij. Hij kan elk jaar kiezen of en hoeveel hij wil sparen, maar inhaal in een later jaar is niet mogelijk. Ook hier duurt de uitkering 20 jaar. Deze 20 aarstermijn gaat in bij het bereiken van de AOW-leeftijd of maximaal vijf jaar later. In dat geval moet de directeur tijdens die jaren wel doorwerken. In tegenstelling tot de OBR ontstaat bij het oudedagssparen wel een juridisch afdwingbare verplichting.

Bron: http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/fin/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2015/07/01/kamerbrief-betreffende-oplossingsrichtingen-pensioen-in-eigen-beheer.html