Woning onterecht op de zakelijke balans.

De rechter heeft onlangs bepaald dat een Vof onterecht de woning van de vennoten op de zakelijke balans had gezet. In principe mag een ondernemer zelf bepalen of hij zijn bedrijfsmiddelen op de zakelijke balans wil zetten, of privé wil houden. Voordeel van de zakelijke balans is dat de kosten en afschrijvingen ook voor een groot deel ten laste van de zaak komen.

Deze keuzevrijheid heeft u alleen als u het bedrijfsmiddel zakelijk en privé gebruikt, waarbij het wel om een substantieel gebruik moet gaan. In deze zaak gaat het om een verbouwde paardenstal en de woning zelf. Het op de zakelijke balans zetten van de paardenstal kan op instemming van de rechter rekenen. Deze voormalige stal staat op voldoende afstand van de woning en wordt zakelijk gebruikt door de Vof. Het zakelijke gebruik van de woning vindt de rechter onvoldoende. Het af en toe vergaderen aan de keukentafel rechtvaardigt niet dat de hele woning op de zakelijke balans komt te staan. Deze kostenaftrek moet dus worden teruggedraaid, aldus de rechter.

Bent u ondernemer? Dan kunt ook u voor de keuze komen te staan om bedrijfsmiddelen juist wel of niet ‘op de zaak’ te zetten. De fiscale consequenties van deze keuze kunnen ingrijpend zijn. Laat u dus altijd goed voorlichten over uw mogelijkheden.

Bron: Hof Arnhem-Leeuwarden 8 april 2014, nrs: 13/00557 en 13/00558 ECLI:NL:GHARL:2014:2899