VAR-verklaring opvolging nog niet geheel rond

VAR-verklaring wordt opgevolgd door BGL?

Zoals u wellicht weet, is het de bedoeling om de VAR-verklaring (Verklaring Arbeids Relatie) voor zzp’ers te vervangen door een BGL (Beschikking Geen Loonheffing). Is het bij de VAR-verklaring nog de zzp’er die verantwoordelijk is voor de juiste invulling van het aanvraagformulier, bij de BGL draait de opdrachtgever volledig op voor de gevolgen van een eventuele onjuiste invulling.

Dat wil zeggen dat de opdrachtgever bijvoorbeeld moet uitzoeken of de zzp’er inderdaad meer dan drie opdrachtgevers heeft. Dit is diverse belangenorganisaties in het verkeerde keelgat geschoten. Zij zijn dan ook met een alternatief voorstel gekomen waarbij de verantwoordelijkheid verdeeld wordt tussen de zzp’er en zijn opdrachtgever.

Dit alternatief schijnt daarnaast ook eenvoudiger te zijn. Staatssecretaris Wiebes heeft nu aangegeven serieus over alternatieven voor de BGL na te willen denken. Hij beloofd om dit voorjaar met een aangepast voorstel te komen. Tot die tijd mag u de VAR-verklaring uit 2014 blijven gebruiken, mits de feiten en omstandigheden in 2015 hetzelfde zijn als in 2014. Oftewel: doet u nog hetzelfde werk onder dezelfde voorwaarden? Dan hoeft u voorlopig niets te doen.