Goed nieuws voor zzp’ers in de zorg?

Om gebruik te kunnen maken van de diverse ondernemersvoordelen (denk bijvoorbeeld aan de zelfstandigenaftrek) moet de Belastingdienst u zien als zelfstandig ondernemer. Het valt op dat de Belastingdienst deze ondernemersstatus de laatste tijd niet meer toe wil kennen aan zzp’ers in de zorg. Ze zijn in de ogen van de Belastingdienst niet zelfstandig genoeg omdat ze vaak via zorgorganisaties werken en niet rechtstreeks contracten afsluiten met de klant.

Lastig is dat de zzp’er vaak alleen maar voor een vergoeding via de zorgverzekering in aanmerking komt wanneer hij of zij via die zorgorganisaties werkt. Een zzp’er uit het oosten des lands liet het er niet bij zitten en is naar de rechter gestapt. In hoger beroep heeft zij de zaak van de Belastingdienst gewonnen. De rechter vindt mevrouw wel degelijk een zelfstandig ondernemer. Zij heeft vijf verschillende opdrachtgevers, kan opdrachten weigeren en loopt het risico dat haar klanten niet betalen.

Zij mag daarom alsnog gebruik maken van de ondernemersvoordelen. Bent u ook werkzaam als zzp’er in de zorg? Dan kunt u mogelijk uw voordeel doen met deze uitspraak, maar let op: de Belastingdienst heeft nog de mogelijkheid om cassatie in te stellen deze deze uitspraak.

Bron: http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=”ECLI:NL:GHARL:2014:7283