Boeterente ook bij rentemiddeling aftrekbaar als eigenwoningrente

Is boeterente aftrekbaar?

U wilt uw boeterente aftrekken, maar is de boeterente aftrekbaar? Wanneer u een hypotheeklening voor uw eigen woning afsluit, hebt u onder voorwaarden recht op aftrek van eigenwoningrente (in de volksmond: hypotheekrenteaftrek).
Besluit u uw hypotheeklening over te sluiten bij een andere bank, of besluit u wat meer af te lossen op uw hypotheek, dan wordt u vaak een boete in rekening gebracht. Dit is een soort schadevergoeding voor de rente die de bank is misgelopen.
Kunt u deze boeterente aftrekken? Ja, de boeterente die men u in rekening brengt, is in het algemeen gewoon aftrekbaar.

Meer weten over boeterente aftrekken? zoek een Vestiging bij u in de buurt.

boeterente aftrekken

Maar is rentemiddeling dat ook?

De vraag is echter hoe het zit met zogenoemde rentemiddeling. Omdat de hypotheekrente nu historisch laag staat, biedt een aantal banken/verzekeraars de mogelijkheid om de hypotheek tegen de huidige lagere rente over te sluiten. De looptijd en de rente worden dan aangepast, waarbij de boete en extra kosten opgenomen worden in de nieuwe rente. Deze rentemiddeling kan diverse fiscale en praktische problemen opleveren.

Besluit staatssecretaris over boeterente aftrekken

Om aan alle onduidelijkheden een eind te maken, heeft de staatssecretaris onlangs een besluit gepubliceerd over boeterente aftrekken. Hij keurt daarbij goed dat boeterente, ook ingeval van rentemiddeling, aftrekbaar is. Daarnaast keurt hij goed dat deze boeterente meetelt bij de aflossingseis die geldt voor nieuwere hypotheken. Hij geeft wel aan dat het daarbij moet gaan om echte boeterente, ofwel een reële vergoeding voor het renteverlies dat de bank lijdt. Hij wijst er daarbij nadrukkelijk op dat andere opslagen in principe niet aftrekbaar zijn.

Hebt u de afgelopen jaren uw boeterente via rentemiddeling betaald? Dan kunt u mogelijk alsnog aanspraak maken op deze aftrekpost. Neem voor de precieze details contact op met uw CijferMeester.

Bron: MvF 27 november jl., nr. BLKB 2015/1486M

Ik heb interesse in bovenstaande dienstverlening. Wilt u mij daarover terugbellen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.