Welke belastinggevolgen heeft het Kunduz akkoord voor u?

Het op 26 april gesloten crisisakkoord heeft ook de nodige gevolgen voor de heffing van belastingen. Wij zetten hieronder een aantal maatregelingen voor u op een rij:

Het hoge btw tarief gaat omhoog van 19% naar 21%. Het lage btw tarief van 6% wordt niet verhoogd.

De loonbelasting gaat omlaag. Wel komt er een crisisbelasting voor de hogere inkomens. Hoe dit precies wordt uitgewerkt is nog niet bekend.

De hypotheekrenteaftrek wordt beperkt voor nieuwe gevallen. De beperking houdt in dat uw renteaftrek in 30 jaar annuïtair afloopt naar nul, ofwel elk jaar een stukje minder aftrek. Wanneer u nu al een hypotheek heeft, gaat dit alleen gelden voor een eventuele hypotheekverhoging.

De belastingschrijven blijven in 2013 gelijk. Normaal worden deze elk jaar iets verhoogd in verband met de inflatie. Per saldo betekent dit dat u iets eerder in een hoger belastingtarief terecht komt.

De  griffierechten worden niet verhoogd. Dit is goed nieuws wanneer u een rechtszaak aan wilt spannen tegen de Belastingdienst.

Er komt een lager btw-tarief voor zonnepanelen. Ook komen er andere maatregelen die de bouwsector moeten stimuleren.

Lagere inkomens krijgen een hogere zorgtoeslag ter compensatie van het hogere eigen risico.

Tot slot is er minder prettig nieuws voor de zakelijke automobilist: de onbelaste kilometervergoeding van 19 cent verdwijnt. Wanneer u gebruik maakt van de werkkostenregeling mag u de belaste kilometervergoeding opnemen in uw vrije ruimte. Daarnaast verdwijnt de tegenbewijsregeling bij de auto van de zaak. U krijgt in de toekomst sowieso een bijtelling, of u nu privé rijdt met de auto van de zaak of niet. Of hiervoor een speciale getrapte bijtelling wordt ingevoerd is nog niet bekend. Dit zou betekenen dat u in de toekomst weliswaar een bijtelling blijft betalen, maar dat deze afhankelijk wordt van uw werkelijke privékilometers.

Kortom, er staan genoeg wijzigingen op stapel. Uiteraard houdt uw CijferMeester hier rekening mee bij zijn advisering.