Schakel bij herstructureren altijd een specialist in.

Wij vertellen u waarschijnlijk niets nieuws wanneer wij vertellen dat bij herstructurering van een bedrijf deskundige hulp vereist is. Schakel daarom altijd een specialist in, dat kan u veel geld besparen.

Dat blijkt maar weer uit de volgende zaak. Hierbij was men, na een bedrijfsoverdracht, vergeten een zogenoemde fiscale eenheid aan te vragen. Voordeel van een fiscale eenheid is in dit geval dat een pand zonder belastingheffing van de ene naar de andere bv geschoven kan worden. Gevolg was een belastingaanslag over de meerwaarde van het pand. Om de belastingschade zoveel mogelijk te beperken laat men de notaris een zogenoemde akte van rectificatie opmaken. Hiermee kan bereikt worden dat de overdracht van het pand iets later plaatsvindt, zodat alsnog geen belasting betaald hoeft te worden. In deze akte zat helaas ook een fout.

Uiteindelijk blijken alle inspanningen, rechtszaken et cetera voor niets te zijn geweest. De meerwaarde van het pand blijft belast. Een goede begeleiding had in dit geval duizenden euro’s kunnen besparen.

Hoge Raad, 28-10-2011, nr. 10/00880