Man-vrouw firma? Let op uw werkzaamheden.

Hebt u als stel samen een onderneming? Dan zal de Belastingdienst extra aandacht besteden aan uw werkzaamheden. Om gebruik te kunnen maken van de fiscale voordelen voor ondernemers (bijvoorbeeld de zelfstandigenaftrek), moet u beiden ondernemer zijn en minimaal 1.225 uur werken. Als extra eis geldt echter dat uw samenwerking gebruikelijk moet zijn en dat uw werkzaamheden niet ‘ondersteunend van aard’ mogen zijn.

Wanneer de werkzaamheden van een van beiden ondersteunend zijn, gaat de zelfstandigenaftrek niet door. Wat ondersteunende werkzaamheden zijn, hangt van de aard van uw bedrijf af.

In een recente rechtszaak ging het om een constructie- en reparatiebedrijf ten behoeve van de scheeps- en utiliteitsbouw. De activiteiten bestaan onder meer uit machinebouw, constructiewerk en dienstverlening aan bedrijven met technische apparatuur. In dit geval hield de man zich bezig met het technische deel van het bedrijf. Zijn echtgenote verzorgt de administratie, haalt pakketjes af, doet de bedrijfsboodschappen en verzorgt de schoonmaak van het bedrijf. “Ondersteunende werkzaamheden”, oordeelt de rechter.

Haar extra belastingvoordelen komen daarom te vervallen. Hebt u samen met uw partner een bedrijf? Dan kan het geen kwaad om nog eens kritisch naar elkaars activiteiten te kijken.

Bron: Hof Leeuwarden, 14 augustus 2013 (nrs. 12/00136 t/m 12/00142) ECLI:NL:GHARL:2013:5946