Let op: datalek!

Niet iedere ondernemer is zich er van bewust, maar vanaf 1 januari jl. is de meldplicht voor datalekken ingegaan. U bent op grond van deze regeling verplicht om elk privacygevoelig datalek te melden bij de overheid (de Autoriteit Persoonsgegevens, vroeger College Bescherming Persoonsgegevens geheten).

pin

Meer weten? zoek een Vestiging bij u in de buurt.

Verzuimboete

Denkt u daar niet te lichtvaardig over, want de boete kan oplopen tot € 820.000. Het is daarom verstandig u te verdiepen in wat nu eigenlijk een datalek is. Wanneer een klantdossier uit uw auto gestolen wordt, is er bijvoorbeeld sprake van een datalek, evenals bij een verloren usb stick met persoonlijke of bedrijfsgegevens van uw klant.

Zelfs in minder duidelijke gevallen kan er sprake zijn van zo’n lek. Wat denkt u bijvoorbeeld van een e-mailbericht aan uw klanten waarbij u per ongeluk diverse e-mailadressen van uw klanten in de CC regel vermeld hebt in plaats van in de BCC regel? Of het verzenden van grote bestanden via een internetdienst als We Transfer? Wij adviseren u nog voorzichtiger met klantgegevens om te gaan dan u al gewend bent en zo nodig uw beleid aan te passen en uw werknemers in te lichten. Voorkomen is in dit geval ook weer beter dan genezen.