Geld lenen aan een firmant? Denk aan de voorwaarden!

Het gebeurt wel vaker: firmanten nemen afscheid van hun firma. Zij verkopen hun onderneming aan hun opvolger of medefirmant. Niet altijd is er bij de overnemende firmant voldoende geld in kas om de uittredende firmant uit te betalen. Wanneer ook de bank niet wil bijdragen, kan het een oplossing zijn om de overnamesom van de uittredende firmant te lenen. Hij of zij houdt dan nog een deel van het geld tegoed en ontvangt daarover een mooie rente van de overnemer.

Meer weten? zoek een Vestiging bij u in de buurt.

Keuze box 3 of box 1?

Hebt u dergelijke plannen? Houdt dan de fiscale consequenties goed in de gaten. Als ex-firmant kunt u daar namelijk aardig mee op de koffie komen. Aan de ene kant kan het namelijk interessant zijn om uw vordering als zogenoemd box 3 vermogen aan te merken. Het grote voordeel is dat u de rente belastingvrij ontvangt. U kunt uw vordering onder voorwaarden ook als zogenoemd box 1 vermogen aanmerken. De rente die u ontvangt is dan gewoon belast. Waarom zou u dat dan doen? De reden hiervoor is simpel: stel de overnemer kan de vordering niet meer aflossen, of, het bedrijf gaat failliet en u kunt naar uw vordering fluiten. Wanneer het dan om box 3 vermogen gaat hebt u grofweg gezegd pech. Bij box 1 vermogen kunt u het verlies dat u op de vordering lijdt echter vaak nog aftrekken van de belasting.

De uitspraak

Is dit zo eenvoudig? Nee, zo blijkt ook maar weer uit een onlangs gewezen rechtszaak waarbij de vordering van een ex-firmant door de rechter als box 3 vermogen werd aangemerkt. In deze zaak had de ex-firmant in eerste instantie voor box 3 gekozen. Box 1 werd pas genoemd toen het slecht ging met de oude firma.

Laat u zich in geval van uitkoop of overname dus altijd bijstaan door een ter zake kundig adviseur.

Bron: http://deeplink.rechtspraak.nl/