Extra eisen zelfstandigenaftrek parttime ondernemer.

Hebt u naast uw onderneming nog een baan? Dan worden er extra eisen aan u gesteld. Deze extra eisen kwamen onlangs weer aan de orde bij een zaak die een cateraar heeft aangespannen tegen de Belastingdienst. Deze cateraar besteedt naar zijn zeggen meer dan 1.745 uren per jaar aan zijn eigen bedrijf, daarnaast heeft hij nog een baan voor 38 uur per week. In totaal besteedt hij jaarlijks zo’n 1.738 uur aan zijn baan. Deze uren zijn belangrijk, omdat voor de toepassing van de ondernemersfaciliteiten (MKB-winstvrijstelling, zelfstandigenaftrek etc.) gekeken wordt of u wel minimaal 1.225 uren per jaar met uw bedrijf bezig bent.

Daarnaast geldt er voor ondernemers (tenzij u starter bent) met een baan nog een extra eis: het grotendeelscriterium. Dat wil zeggen dat u uw werkzame uren voor het grootste deel aan uw onderneming moet besteden. In dit geval moet de cateraar dus meer dan 1.738 uur aan zijn baan besteden. De cateraar laat de rechter een excell-bestand zien met een saldo van 1.745,5 uur. Probleem is echter dat hij alleen het excel-bestand heeft. De rechter kan het opgegeven aantal uren niet controleren door het ontbreken van onderliggende stukken. De cateraar krijgt daarom het nadeel van de twijfel. Gevolg is dat hij zijn MKB-aftrek en zelfstandigenaftrek misloopt.

Tip: Hebt u een baan naast uw bedrijf? Dan is voor u het bijhouden van uw uren nog meer van belang dan voor fulltime ondernemers. Houdt niet alleen het aantal uren bij, maar zorg dat u ook door andere stukken uw urenoverzicht kunt onderbouwen.

Hof Leeuwarden, 24 januari 2012, 11/00085 en 11/00086, LJN BV2509

Artikel 3.6 Wet IB