Lening van uw bv? Extra aandacht van de Belastingdienst in 2016!

Natuurlijk heeft de Belastingdienst niet genoeg tijd om al onze aangiften goed te beoordelen. Om efficiënt bezig te zijn, kiest men jaarlijks een aantal aandachtspunten. Voor het jaar 2016 komt de lening van de aandeelhouder in de schijnwerpers te staan.

Meer weten? zoek een Vestiging bij u in de buurt.

Hebt u als aandeelhouder geld geleend van uw bv? Dan kunt u vragen van de Belastingdienst verwachten. Dit zal vooral bij grotere bedragen het geval zijn.

zakelijk rentepercentage

Hoe kunt u zich voorbereiden? Zorg er voor dat u al uw leningen netjes op papier heeft staan. De inspecteur stelt een schriftelijke overeenkomst met een zakelijk rentepercentage zeer op prijs. Denk daarbij ook aan de zekerheid (onderpand) die u uw bv kunt bieden. Een goed uitgangspunt is om uit te gaan van de voorwaarden die uw bv zou eisen wanneer zij het geld niet aan u, maar aan een willekeurige derde zou hebben uitgeleend. U kunt hierover bijvoorbeeld navraag doen bij uw bank.

zakelijke voorwaarden

Bent u van mening dat u zakelijke voorwaarden hanteert? Onderbouw dat dan zoveel mogelijk met bewijsstukken (informatie van internet, voorwaarden van de bank et cetera). En, niet onbelangrijk, handel daar in de praktijk ook naar. Een goede overeenkomst is een must, maar wanneer u zich niet aan deze overeenkomst houdt, zal de Belastingdienst zich mogelijk ook niet veel van die papieren voorwaarden aantrekken.