BV fiscaal voordeliger dan eenmanszaak? Vergeet het maar!

Media aandacht

Het is weer zo ver. De laatste tijd struikelen we weer over de TV-programma’s, nieuwsbrieven en andere bronnen waarin wordt verkondigd, dat je als ondernemer in de BV minder belasting betaald dan in een eenmanszaak (die onder de inkomstenbelasting valt). Kennelijk valt er weer geld te verdienen aan het oprichten van BV’s en er valt nog meer te verdienen als de eenmanszaak moet worden omgezet naar een BV.

Meer weten? zoek een Vestiging bij u in de buurt.

Omslagpunt

Laten we je uit de droom helpen. Er van uitgaande dat het in een BV verdiende geld ieder jaar volledig naar privé wordt gehaald is een eenmanszaak qua belastingdruk bijna altijd voordeliger dan een BV. Het door vele ‘deskundigen’ genoemde omslagpunt ligt vele malen hoger dan de vaak gesuggereerde € 130.000 a € 150.000. Of deze partijen kennen de wetgeving niet goed of ze kunnen niet rekenen!

Loon voor DGA

In de berekeningen wordt vaak ten onrechte niet uitgegaan van het aan een DGA toe te kennen loon. Nu wordt helaas steeds onduidelijker wat de belastingdienst als een gebruikelijk (marktconform) loon beschouwd. Maar wij durven de stelling aan dat bij een DGA-loon van € 50.000 per jaar (wat niet hoog is) en een winst van € 250.000 in de BV het nog steeds fiscaal voordeliger is om een eenmanszaak te hebben (het omslagpunt ligt hier vlak boven). Afhankelijk van de getallen kunnen situaties verschillen. Uw CijferMeester kan e.e.a. voor u doorrekenen en u adviseren.

vermogensopbouw in BV

Ten overvloede melden wij dat er allerlei omstandigheden kunnen zijn die het toch noodzakelijk of aantrekkelijk maken om een BV te starten om over te stappen van eenmanszaak naar een BV. Zo ziet het plaatje er totaal anders (veel positiever) uit indien u overweegt om met in de BV opgebouwd vermogen een hypotheeklening voor de eigen woning te verstrekken. Ook hier zal onze CijferMeester u graag adviseren.