Aansprakelijkheid en BV

Directeur pas op uw aangifte

Een van de voordelen van een bv is dat u – uitzonderingen daargelaten – in privé niet zo snel aansprakelijk zult worden gesteld voor de schulden van uw bv. Dat u hierbij niet achterover kunt leunen, blijkt uit een uitspraak die de rechter onlangs deed over een omzetbelastingschuld.

Meer weten? zoek een Vestiging bij u in de buurt.

Directeur aansprakelijk voor omzetbelastingschuld.
De directeur van deze bv laat zijn omzetbelastingaangifte verzorgen door een adviseur. Deze adviseur laat de aangifte verzorgen door een onervaren medewerker. U raadt het al: er gaat iets mis. Wanneer men uiteindelijk achter de fout komt, wordt deze hersteld. Probleem is echter dat de bv inmiddels geen geld meer heeft om de achterstallige omzetbelasting te betalen.

De uitspraak
De Belastingdienst klopt daarom aan bij de directeur in privé. De directeur verschuilt zich achter de bv en het komt tot een rechtszaak. De rechter oordeelt uiteindelijk dat de directeur in privé opdraait voor de omzetbelastingschuld van de bv. Dit omdat hij zelf ook in de gaten had moeten houden of de juiste aangifte zou worden gedaan. Hij had op z’n minst de gedane aangiften vluchtig door moeten kijken. De fouten in de omzetbelastingaangifte waren zo duidelijk dat er een lampje had moeten gaan branden bij de directeur. De directeur had daarna zelf vragen moeten gaan stellen aan zijn adviseur. Omdat hij dit allemaal heeft nagelaten, kan hij door de Belastingdienst aansprakelijk worden gesteld.

Het inschakelen van een goede adviseur en het toezicht houden op de aangifte had de directeur veel geld kunnen besparen.

Bron: http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:GHARL:2015:3508