Leasefiets en reiskostenvergoeding samen?

Werknemers die gebruik maken van een leasefiets van de zaak, hebben ook recht op een onbelaste reiskostenvergoeding van 19 cent per kilometer wanneer zij met een ander vervoersmiddel dan de leasefiets naar het werk reizen.

Sinds 1 januari 2020 is het mogelijk geworden om een zakelijke fiets te leasen met een lage bijtelling van 7% . Men hoopt hiermee om het gebruik van de fiets bij het woon-werkverkeer te stimuleren. Dit om files aan te pakken, de uitstoot van schadelijke stoffen te beperken en om mensen fit en gezond te houden.

Het was echter niet duidelijk of er naast deze regeling ook nog gebruikt mocht worden van de onbelaste vergoeding van 19 cent per kilometer voor zakelijke kilometers en daarom vroeg de RAI Vereniging om opheldering bij de Minister van Financiën.

Het antwoord daarop is dat de werknemers met een leasefiets inderdaad recht hebben op de vergoeding van 19 cent op het moment dat zij met een ander vervoersmiddel reizen. Dat wil zeggen, als een werknemer met een leasefiets er voor zou kiezen om een dat met de trein of met de auto te gaan, er 19 cent per kilometer onbelast vergoed mag worden. Daarbij is het wel belangrijk dat de werkgever en de werknemer kunnen aantonen dat de werknemer per auto of trein gereisd heeft en niet per fiets, ondanks dat de werknemer beschikking heeft over een leasefiets. Gaat de werknemer de gehele rit per fiets naar werk, dan kan er geen aanspraak worden gemaakt op de onbelaste reiskostenvergoeding.