Hoe ga ik om met de btw verhoging op mijn factuur?

Per 1 oktober 2012 gaat het hoge btw tarief omhoog van 19% naar 21%. Hoe moet u daar als ondernemer in de praktijk mee omgaan? De staatssecretaris heeft een besluit gepubliceerd met antwoorden op de meest voorkomende vragen over dit onderwerp. Een belangrijke vraag is wanneer u nu welk tarief moet factureren en hoe en waar u dat in uw aangifte verwerkt.

Wanneer factureer ik wat?

Het hoge tarief geldt voor (bijna) alles wat u na 1 oktober doet. Stuurt u nu al een factuur voor iets wat u pas na 1 oktober gaat doen? Dan moet u daar nu al 21% btw voor in rekening brengen. Uw klant mag deze btw gewoon aftrekken, ook al is het tarief op dit ogenblik nog 19%. Op uw btw-aangifte vult u deze werkzaamheden tot 1 oktober in bij rubriek 1c. Lukt dat niet, dan mag u desnoods rubriek 1a nemen, ook al staat daar 19%. Na 1 oktober gebruikt u sowieso rubriek 1a voor deze werkzaamheden.

Begint u voor 1 oktober met uw werkzaamheden en eindigen deze na 30 september? Dan moet u uw werkzaamheden splitsen. Voor het deel tot en met 30 september factureert u 19%, voor het deel vanaf 1 oktober factureert u 21%.

Heeft u al een factuur gestuurd voor werkzaamheden die doorlopen tot na 1 oktober? Dan moet u voor dat deel van de werkzaamheden een aanvullende factuur opmaken. Hierbij brengt u alsnog de extra btw in rekening.

Voor het deel van de (doorlopende) prestatie dat plaatsvindt ná 30 september 2012 moet in beginsel bij prestaties aan ondernemers en rechtspersonen een aanvullende factuur uitgereikt worden met 21% btw. Als een ondernemer begin 2013 een “jaarfactuur” uitreikt over het jaar 2013 dan kan hij om administratieve redenen er voor kiezen op deze factuur mede de extra verschuldigde btw over het laatste kwartaal van 2012 in rekening te brengen. Op deze factuur kan de “2012 btw” vermeld worden als “na gefactureerde btw 2012”. De ondernemer moet de extra verschuldigde btw wel voldoen over het tijdvak oktober 2012.

Heeft u een situatie waar dit bericht geen kant en klaar antwoord op bevat? Bel dan uw CijferMeester. Deze is uitvoerig geïnformeerd.