Zelf klussen aan uw bedrijfspand kan voordeel opleveren

Zakelijk/Prive

Als ondernemer hebt u te maken met twee ‘sferen’: de zakelijke sfeer en de privé sfeer. Maakt u winst in de zakelijke sfeer, dan is dat meestal belast, terwijl de winst in de privé sfeer vaak onbelast is. Andersom geldt dat echter ook: een zakelijk verlies kunt u wellicht aftrekken van de belasting, een privé verlies meestal niet.

Meer weten? zoek een Vestiging bij u in de buurt.

Zelf werkzaamheden verrichten

Dit onderscheid kan fiscaal dus nogal wat uitmaken. In een onlangs door de rechter gedane uitspraak gaat het om een pand dat vroeger in diverse bv’s is gebruikt. De aandeelhouder doet een groot deel van het onderhoud zelf. Hij verricht, zoals de rechter dat zo mooi omschrijft, continue, periodieke en specialistische arbeid aan dat pand. Vanaf 2010 wordt het pand niet meer voor het bedrijf gebruikt. Het pand is en blijft echter eigendom van de oud-aandeelhouder en deze blijft het onderhoud van het pand grotendeels zelf verzorgen. Wordt het pand dan een privé pand, of blijft het een zakelijk pand waarvan de kosten aftrekbaar zijn? De rechter oordeelt in het voordeel van de oud-aandeelhouder: omdat de werkzaamheden zogenoemd ‘normaal vermogensbeheer’ overstijgen, mag de oud-aandeelhouder zijn kosten blijven aftrekken.

Aftrekbaar of niet aftrekbaar

Zo ziet u maar: werkzaamheden aan een pand kunnen het verschil maken tussen aftrekbare kosten of niet aftrekbare kosten. Aan de andere kant kunnen de werkzaamheden ook het verschil uitmaken tussen belastbare winst en onbelastbare winst.

Bron:
Gerechtshof Den Haag 30 juni 2015, 14/01473, ECLI:NL:GHDHA:2015:1951