Wiebes stuurt brief over Wet DBA aan opdrachtgevers

Opdrachtgevers kunnen zolang handhaving van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) is opgeschort zonder zorgen ZZP’ers blijven inschakelen. Dat heeft staatssecretaris Wiebes (Financiën) laten weten in een brief aan een aantal organisaties, waaronder de SRA.

De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) is opgeschort tot 1 januari 2018. Deze wet moet verkapte dienstbetrekkingen bij ZZP’ers voorkomen en heeft inmiddels al voor veel onrust gezorgd. Helaas zijn er al veel echte ondernemers door de Wet DBA benadeeld. 

Er waren met name onduidelijkheden over de voorwaarden waaraan de relatie opdrachtgever-ZZP’er moet voldoen om niet als dienstverband te worden beschouwd.

De regels voor het bepalen of sprake is van een loondienstverband zijn volgens Wiebes sinds de afschaffing van de VAR niet veranderd. “Wel is veel zichtbaarder geworden wanneer er volgens deze regels sprake is van loondienst.”

Toekomst arbeidswetgeving

De overheid en sociale partners gaan de arbeidswetgeving opnieuw beoordelen. “Het kabinet gaat nu onderzoeken hoe de criteria die belangrijk zijn bij het bepalen of er sprake is van loondienst concreter of anders ingevuld kunnen worden.” Voor het volgende regeerakkoord wordt gesloten wil Wiebes de resultaten bekendmaken.

Kwaadwillend

Handhaving van de Wet DBA is in ieder geval tot 1 januari 2018 uitgesteld, “tenzij de Belastingdienst een partij als kwaadwillend ziet”. Concreet betekent dat geen naheffing, boetes of correctieverplichtingen wanneer de Belastingdienst achteraf concludeert dat er sprake is van een dienstverband. “In dat opzicht kunnen opdrachtgevers dus met een gerust hart zaken doen met ZZP’ers.” Wordt er vanaf volgend jaar gehandhaafd, dan zal dat niet gelden voor de periode tussen 1 mei 2016 en 1 januari 2018.

CijferMeester Wet DBA