Wet DBA: Wiebes geeft uitleg over ‘kwaadwillenden’

Vorige week kon u op onze kennisbank lezen dat de Wet DBA is uitgesteld tot in ieder geval 1 januari 2018. Staatssecretaris Wiebes gaf ook aan dat hij met ingang van 1 mei 2017 wel de ‘kwaadwillenden’ wil aanpakken.

Wie behoren met betrekking tot de Wet DBA nu tot de term kwaadwillenden? De staatssecretaris heeft de eerste kamer uitgelegd dat het gaat om een zeer beperkte groep opdrachtgevers, niet meer dan 10 gevallen. Het zijn bekenden van de Belastingdienst, die opereren aan de onderkant van de arbeidsmarkt. ‘Bij deze groep is er risico op uitbuiting en is sprake van de begrippen ‘evidente opzet’ en ‘grove schuld’, grenzend aan fraude.

Het zijn vaak lieden die al jaren oneerlijk concurreren en die concurrenten hebben die zich bij mij melden en vragen om er wat aan te doen, omdat zij het zat zijn’, aldus Wiebes.

Handhaving

De staatssecretaris benadrukte nogmaals dat de Wet DBA niet gehandhaafd wordt totdat er nieuwe criteria zijn ontwikkeld, waarmee duidelijk is wie nu wel of geen (schijn)zelfstandige is. Wiebes hoopt die criteria mee te geven aan de formateurs.

CijferMeester Wet DBA

Bron: Taxence