Schaft nieuw kabinet Rutte III Wet DBA af?

Vanmiddag presenteert het nieuwe kabinet Rutte III officieel het regeerakkoord, maar inmiddels is er al veel uitgelekt. Zo melden bronnen gisteren aan het FD dat er een bronbelasting komt op royalty’s en rente.

Daarnaast wil het nieuwe kabinet de Wet DBA met z’n modelcontracten afschaffen en in plaats daarvan een online opdrachtgeversverklaring invoeren.

Bronbelasting

Brievenbusmaatschappijen in Nederland moeten bronbelasting gaan betalen over royalty’s en rente. Hoe dat er precies uit gaat zien is nog onduidelijk, maar daarmee maakt het aanstaande kabinet wel een einde aan Nederlands ‘kroonjuweel’. Dat bevestigen ingewijden aan het FD. Met deze maatregel tonen de formerende partijen ook dat ze gevoelig zijn voor de wereldwijde kritiek op belastingontwijking en -ontduiking en op belastingparadijzen. Hoeveel de bronbelasting gaat opleveren is niet bekend, maar de verhoging hangt wel samen met het schrappen van de dividendbelasting.

Wet DBA

Van het aanstaande kabinet Rutte III zijn ook arbeidsmarktplannen uitgelekt naar het FD. Daarin staat dat het kabinet de positie van zzp’ers wil verbeteren. De slecht werkende Wet DBA met zijn modelcontracten verdwijnt in de prullenbak in. In plaats daarvan willen de vier coalitiepartijen een opdrachtgeversverklaring invoeren, die online ingevuld dient te worden.

CijferMeester Rutte III