PvdA niet voor lagere vennootschapsbelasting

Regeringspartij PvdA wil niets weten van verlaging van de vennootschapsbelasting. ‘Ga niet aan die wedstrijd meedoen’, zei PvdA’er Henk Nijboer woensdag in een debat met staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën. Wiebes zei dinsdag dat de VpB meer moet harmoniseren met andere Europese landen.

2015-11-10 18:43:39 DEN HAAG - PVDA-kamerlid Henk Nijboer tijdens het debat over het Belastingplan van staatssecretaris Eric Wiebes in de Tweede Kamer. ANP BART MAAT

Vennootschapsbelasting aantrekkelijk houden

Wiebes vindt dat er moet worden nagedacht over de hoogte van het tarief van de vennootschapsbelasting (VpB) om Nederland aantrekkelijk te houden voor het bedrijfsleven. Dat zei hij dinsdag op het jaarcongres van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB). Hij wil hierover met Prinsjesdag met een brief komen. Dan presenteert het kabinet de begroting voor volgend jaar.

Race to the bottom

Linkse partijen vrezen een “race to the bottom” als landen beginnen met verlaging van de winstbelasting. PvdA’er Nijboer vindt bovendien dat met het verlagen van de vennootschapsbelasting ondernemingen juist zouden worden beloond voor jarenlang belasting ontduiken.

Geen spiraal naar de nul

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën verzekerde de Tweede Kamer woensdagmiddag dat het kabinet helemaal niet gaat meedoen aan een “race to the bottom”. Hij erkende dat landen met hun tarief ‘spelen’. Maar volgens hem is dat wat anders dan dat ‘we in een continue spiraal op weg naar de nul gaan. Die zie ik niet.’ Hij reageerde op een oproep van Nijboer om een dergelijke ontwikkeling te voorkomen.

Belastingontwijking harder aanpakken

De Europese Commissie wil belastingontwijking van bedrijven harder aanpakken. De VVD heeft daarbij wel een voorwaarde. ‘Eventuele belastingopbrengsten van de maatregel moeten weer teruggesluisd worden naar het bedrijfsleven, liefst met een lager VpB-tarief’, aldus Mark Harbers van de VVD.

Bron: FiscaalTotaal