Kabinet wil meer duidelijkheid geven over Wet DBA

Het kabinet wil meer duidelijkheid gaan geven over de zogenoemde Wet DBA. Rond een half miljoen zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers),  zzp-organisaties en brancheverenigingen worden medio januari geïnformeerd.

Dat beloofde staatssecretaris Eric Wiebes donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer. Door felle kritiek op de Wet DBA was de staatssecretaris al genoodzaakt de handhaving tot 1 januari 2018 op te schorten. Enkel ‘kwaadwillenden’ worden wel eerder aangepakt. Veel opdrachtgevers vinden de Wet DBA onduidelijk en zijn bang voor naheffingen van de belastingdienst. Veel zzp’ers krijgen hierdoor geen nieuwe opdrachten. Wiebes hoopt die angst te kunnen wegnemen.

Reactie Kamerleden

Volgens CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt is de chaos compleet. Hij maande tot haast: ”Zelf veroorzaakte problemen moet je niet over de verkiezingen heen tillen.” Steven van Weyenberg (D66) sprak ook van ‘chaos’ en eiste snel helderheid.

”Het veld snakt naar zekerheid”, aldus PVV’er Tony van Dijck: ”De strijd tegen schijnzelfstandigheid is uitgemond in een strijd tegen zelfstandigheid.” Ook SP’er Farshad Bashir sprak van een ‘gedrocht’ en ziet de wet DBA het liefst in de prullenbak verdwijnen.

Oordeel Wiebes

Wiebes gaf al aan dat de Belastingdienst alleen in uitzonderlijke gevallen de wet zal handhaven. ”Zzp’ers van wie de werkverhouding met de opdrachtgever niet geheel duidelijk is, hebben niet te vrezen voor boetes en naheffingen. Dat geldt niet voor zo’n tien frauduleuze opdrachtgevers in sectoren met laagbetaalde banen. Het kan daar gaan om ernstige concurrentievervalsing of uitbuiting.”

Wiebes wil de komende tijd gebruiken voor het zoeken naar oplossingen.

Aanpassing arbeidsrecht

Een mogelijke oplossing is het aanpassen van de verouderde wetgeving over het arbeidsrecht. Volgens het huidige arbeidsrecht is er sprake van een dienstbetrekking als iemand persoonlijke arbeid verricht in een gezagsrelatie. In dat geval betreft het ZZP-contract een schijnconstructie. De staatssecretaris erkent dat die definiëring een grijs gebied overlaat. ”Het moet duidelijker worden wanneer er sprake is van een schijnconstructie.” 

CijferMeester Wet DBA