Compensatie eHerkenning

Eerder dit jaar hebben we al geschreven over eHerkenning, de digitale sleutel die voor ondernemingen en organisaties verplicht is om te gebruiken voor communicatie met overheidsinstanties. Denk bijvoorbeeld aan loonaangifte, het inloggen bij het werkgeversportaal van het UWV en de aangifte vennootschapsbelasting. Eenmanszaken kunnen wel nog aangifte blijven doen door in te loggen met hun DigiD.

Het verplichte gebruik van eHerkenning is echter niet gratis, wat op veel weerstand kon rekenen bij ondernemers. Was eerder nog gemeld dat eHerkenning in elk geval dit jaar niet verplicht is voor de BTW-aangifte, nu is er ook bekend gemaakt dat er een speciale eHerkenning komt die alleen te gebruiken is voor het doen van aangifte en dat de kosten daarvan worden vergoed.

Ondernemers die eHerkenning nog voor andere zaken gebruiken, krijgen geen compensatie, zoals werkgevers die eHerkenning ook moeten gebruiken om in te loggen bij het UWV. Maar ondernemers die al een ‘ruimere’ eHerkenning hebben, kunnen die downgraden zodat zij alsnog compensatie kunnen krijgen. Deze speciale eHerkenning zou vanaf augustus 2020 beschikbaar moeten zijn.

De compensatieregeling heeft de volgende kenmerken:

  • Het is een standaardbedrag van €24,20 per jaar inclusief btw, dit is gebaseerd op de laagste prijs voor een 3-jarig contract.
  • Per onderneming wordt 1 keer compensatie uitbetaald, waarbij er geen onderscheid wordt gemaakt in bedrijfsgrootte.
  • Als de onderneming een uitgebreidere eHerkenning wilt, kan daar geen compensatie over worden gekregen.
  • Deze regeling geldt voorlopig voor 2 jaar, daarna wordt bekeken of deze compensatie nog steeds de beste oplossing is.

Eerder was er ook al uitstel tot 1 juli 2020 voor de loonaangifte, dat is nu verlengd tot 1 augustus 2020.