Rittenadministratie en toch een bijtelling?

Soms moet er toch rekening worden gehouden met een bijtelling voor de auto van de zaak, ondanks het feit dat het aantal privékilometers onder de 500 kilometer is gebleven. Dit heeft Hof Den Bosch onlangs aangegeven.

In deze zaak ging het om een werknemer die een auto van de zaak ter beschikking gesteld had gekregen. Hij mocht er ook privé mee rijden. Er werd geen rekening gehouden met een bijtelling. De inspecteur vroeg de man om een rittenadministratie. Uit de rittenadministratie bleek dat er 162 kilometers waren gereden voor privédoeleinden. Over de juistheid en volledigheid van deze rittenadministratie werden door de inspecteur echter vragen gesteld. Hierop diende de man een gewijzigde rittenadministratie in.

Het oordeel

Uit dit nieuwe aangeleverde bewijs bleek dat de autorijder 487 privékilometers had gereden. Het hof gaf aan dat deze gewijzigde rittenadministratie onvolkomenheden bevatte en achteraf was opgemaakt aan de hand van de agenda van de man en gegevens uit de softwaremodule van de werkgever. Ook het feit dat er net onder de 500 kilometers werd gebleven met de administratie van de privékilometers, leidde ertoe dat de rechter besliste dat er toch rekening moest worden gehouden met een bijtelling. De man had nog aangegeven dat hij een soortgelijke auto ook in privé bezat, maar aan dit argument ging de rechter voorbij.

CijferMeester bijtelling