CijferMeester Cases I

Elke dag opnieuw worden onze CijferMeesters geconfronteerd met talloze vragen op het gebied van boekhouding, belasting en bedrijfsadvies. Meestal zijn die eenvoudig en snel te beantwoorden. Maar zo nu en dan zijn er bijzondere praktijkgevallen, waarbij alle zeilen bijgezet moeten worden. In de rubriek CC (CijferMeester Cases) laten we graag zien waartoe onze CijferMeesters allemaal in staat zijn. Deze case is aangedragen door Jeroen Schraven, CijferMeester Vianen.

Dropshipping vereist andere werkprocessen bij boekhouder

‘Specialiseren levert echt z’n vruchten op’

CijferMeester Jeroen Schraven wilde zich vooral breed ontwikkelen. Aan specialiseren had hij – meer dan 20 jaar ervaring in de administratie – nooit gedacht. Totdat hij in 2018 kennismaakte met ‘dropshipping’. Inmiddels is hij binnen de CijferMeester-organisatie de onbetwiste deskundige voor webwinkels die gebruikmaken van dropshipping. Voor al zijn CijferMeester-collega’s in het land stelde hij een handige handleiding samen over dit fenomeen.

Het principe van dropshipping is simpel. Klanten kopen een product in een webwinkel. Die order gaat direct naar de leverancier – veelal in China – die het artikel rechtstreeks naar de klant opstuurt. De eigenaar van de webwinkel kan dus een groot assortiment aanbieden, maar hoeft geen enorme voorraden aan te houden. En hoeft daar dus ook niet in te investeren.

Aantrekkelijk voor ondernemers

Met name jonge ondernemers voelen zich aangetrokken tot deze vorm van e-commerce. Toen in 2018 de eerste dropshippers op Nederlandse bodem actief werden, keken veel accountants en boekhouders de kat uit de boom. Ze kregen te maken met andere boekhoudkundige processen, waar ze liever niet hun vingers aan wilden branden. Jeroen Schraven keek daar geheel anders naar. Dat kwam vooral door de man die in die periode cursussen gaf aan aankomende dropship-ondernemers. Die man was klant bij Jeroen, en zo kon hij een kijkje in de keuken nemen en een administratie opzetten die geheel ‘dropship-proof’ is.

Andere vaatjes

Jeroen: ”Boekhoud technisch moet je uit andere vaatjes tappen. Klanten betalen via allerlei payment-providers zoals Mollie, Paypal, Stripe en Shopify. Daar moet je jezelf in verdiepen. Hetzelfde geldt voor de stroom inkoopfacturen. Die komen o.a. van AliExpress, Shopify, Facebook, Snap en Pinterest. Maar ook van diverse tools die in deze branche gebruikt worden, zoals Manychat, Klaviyo en Google Suite. Daar moet je wel een beetje kijk op hebben.”

Kasstelsel

Internetwinkels werken niet met verkoopfacturen. De opdrachtbevestiging volstaat om de koop te sluiten en de goederen worden geleverd als ze betaald zijn. Het factuurstelsel biedt hier geen passend antwoord – “bij sommige dropshippers zou ik de hele dag niks anders doen dan facturen invoeren.” – het kasstelsel biedt dat wél. Ondanks dat het kasstelsel bij winkels heel gebruikelijk is, vinden veel boekhouders en accountants het vreemd om dit bij webwinkels toe te passen. En omdat het vaak om leveranciers uit China gaat én steeds meer Nederlandse dropshippers inmiddels ook webwinkels in andere Europese landen zijn begonnen – waarover geen NL-btw betaald hoeft te worden – vergt de btw-aangifte extra aandacht.

Anders denken

Jeroen: ”Verder werken dit soort ondernemers vaak met verschillende bankrekeningen, meerdere creditcards en meerdere paymentpartijen. En dat wijzigt ook met enige regelmaat. Dat houdt in dat je als boekhouder alert moet zijn op allerlei wijzigingen. Ook je werkprocessen moet je goed inrichten, vooral in communicatie met de klant.” Jeroen heeft thans enkele tientallen dropshippers als klant. Minstens eenzelfde aantal heeft hij overgedragen aan CijferMeester-collega’s die zich de aanpak, mede dankzij zijn hulp, ook eigen hebben gemaakt. Aan zelf een webwinkel beginnen heeft Jeroen weleens gedacht, maar dat idee ook meteen weer losgelaten. “De marges voor webwinkels zijn smal. En je kunt het er ook niet ‘naast doen’. Degenen die het echt goed doen, zijn er minstens 30 tot 40 uur per week mee bezig. Ik hou me liever bij de leest die mij het beste past; boekhouden, belastingen en bedrijfsadvies.”

Eensmanszaak

Uw eigen bedrijf
Geen personeel

VOF

Vennootschap onder firma
Samen ondernemen

Maatschap

Uw eigen bedrijf
Ondersteuning samen doen

BV

Vanaf € 1 kapitaal
Aandelen op naam

NV

Vanaf € 45.000 kapitaal
Aandelen vrij verhandelbaar

Stichting

Ideële doelstelling
Lidmaatschap niet mogelijk

Vereniging

Leden met zelfde belang
Geen winstoogmerk

Expat

Nederlander in buitenland
Buitenlander in Nederland

Waarmee kunnen wij u helpen?