CijferMeester Cases II

Starten als ondernemer? Begin goed voorbereid, dat scheelt veel geld!‘

‘Onzekerheid is de voornaamste drempel’.

Je eigen bedrijf beginnen. Afgaande op al het economische nieuws van de laatste tijd is het nu hét moment daarvoor. Maar waar moet je als starter op letten? En, wat zijn de voornaamste hindernissen om die stap naar het ondernemerschap te zetten?

“Onzekerheid! Dat is zonder uitzondering voor de meeste ondernemers in spé de belangrijkste drempel”, zegt accountant Luc Boonen van het CijferMeester-kantoor in Heythuysen. Hij werkt al jaren met veel starters. En die onzekerheid is telkens een terugkerend item. Zeker bij starters die uit loondienst komen en hun vaste inkomen vaarwel moeten zeggen. ‘Kan ik straks alles nog wel betalen? Hoe zit dat met inkomstenbelasting?’

‘Wat is je uurtarief?’

Om dat onbehagen weg te nemen heeft Luc een simpele tip: schrijf allereerst je eigen ondernemingsplan! Voorbeelden daarvan vind je links en rechts op internet. Ze zijn een uiterst handig hulpmiddel om de ondernemer in wording op weg te helpen. “Het dwingt je om na te denken over zaken als: ‘Waar wil je heen met je bedrijf? Waar word je vrolijk van? Welk uurtarief of welke marge ga je hanteren? En wat heb je nodig om van te kunnen leven?’ Heb je dat allemaal op een rij, dan kun je daarover verder gaan praten met je adviseur.”

Doe zoveel mogelijk zelf

Voordeel van deze aanpak is dat je goed beslagen ten ijs komt. Ook bijvoorbeeld als je bij de bank moet aankloppen voor financiering. Les 1 van Luc is dan ook goed voorbereid aan het ondernemersavontuur te beginnen. Oók omdat dat veel kosten scheelt. “Als je pas over essentiële zaken gaat nadenken als je al bij je boekhouder of de adviseur van de bank zit, dan kost dat onnodig veel tijd en dus geld.” Een andere tip van Luc aan prille ondernemers is om – zeker in het begin – zoveel mogelijk zelf te doen. “Dat geldt ook voor de boekhouding, ja. Zo weet je precies hoe het geld stroomt binnen je bedrijf. Met de hedendaagse software kan het ook heel eenvoudig. Ik heb veel starters die hun eigen boekhouding doen, waarbij ik dan eenmaal per kwartaal via de Cloud even meekijk en zo nodig verbeter. Mijn toegevoegde waarde zit ‘m niet in cijfers inkloppen, wél in sparren en meedenken met de ondernemer.”

Luc Boonen, CijferMeester Heythuysen (L)

Eensmanszaak

Uw eigen bedrijf
Geen personeel

VOF

Vennootschap onder firma
Samen ondernemen

Maatschap

Uw eigen bedrijf
Ondersteuning samen doen

BV

Vanaf € 1 kapitaal
Aandelen op naam

NV

Vanaf € 45.000 kapitaal
Aandelen vrij verhandelbaar

Stichting

Ideële doelstelling
Lidmaatschap niet mogelijk

Vereniging

Leden met zelfde belang
Geen winstoogmerk

Expat

Nederlander in buitenland
Buitenlander in Nederland

Waarmee kunnen wij u helpen?