CijferMeester Cases I

Elke dag opnieuw worden onze CijferMeesters geconfronteerd met talloze vragen op het gebied van boekhouding, belasting en bedrijfsadvies. Meestal zijn die eenvoudig en snel te beantwoorden. Maar zo nu en dan zijn er bijzondere praktijkgevallen, waarbij alle zeilen bijgezet moeten worden. In de rubriek CC (CijferMeester Cases) laten we graag zien waartoe onze CijferMeesters allemaal in staat zijn. Deze case is aangedragen door Luc Boonen, CijferMeester Heythuysen (L).

Een nieuw restaurant in een bestaand hotel? Het kan!

We delen het gebruik van keuken en koelcel’

Je eigen restaurant beginnen. Velen dromen ervan. Maar om het écht te doen vraagt nogal het een en ander. Helemaal als je eigen restaurant onderdeel wordt van een bestaand hotel. In het Limburgse plaatsje Heythuysen lukte het wonderwel. En dat had een verrassend staartje…

Mike Reijnders was met zijn koeriersbedrijf klant bij CijferMeester Luc Boonen. En elke keer als ze de gang van zaken bespraken kwam steeds weer die restaurantdroom van Mike – hij was een tijdje souschef in een sterrenrestaurant – ter sprake. Voor Luc geen onbekend terrein, want hij werkte 10 jaar als accountant en had toen ook al een aantal horeca-klanten: ”De horeca is leuk, er zit altijd dynamiek in.” Het bleef trouwens niet bij praten alleen. Als Mike werkelijk die kant op wilde, dan zou hij stappen moeten zetten, zo adviseerde Luc.

Vlieguren

Dat gebeurde ook. Om ‘vlieguren’ te maken in het ondernemen van een horecabedrijf trad Mike in dienst bij een cateringbedrijf. Intussen werd het plan voor een eigen bedrijf stapje voor stapje verder ingevuld. Een fraaie kans deed zich voor bij een lokaal hotel. Het bar en restaurant gedeelte werden verhuurd voor feesten en partijen, maar de eigenaar voelde er weinig voor die zelf te blijven exploiteren. Zou dat misschien iets zijn voor Mike…?

Cadeaubonnen

Een goed onderbouwde exploitatieprognose viel meteen in goede aarde bij de hoteleigenaar en adviseur, en daarna kon het brainstormen beginnen! Als Mike iets te optimistisch was over de omzet, stuurde Luc hem bij. Maar het ging ook over verzekeringen, vergunningen, investeringen en de vraag welk kassa-softwarepakket het meest geschikt zou zijn en bijvoorbeeld ook overweg kan met cadeaubonnen welke uitgegeven zouden gaan worden. Zo was er een lijst met ruim 50 aandachtspunten die stuk voor stuk werden afgewerkt. Lang verhaal kort: in april 2018 opende RED (Reijnders Eten & Drinken) binnen de muren van Hotel Het Anker.

‘Toetje’

Eenvoudig was het allemaal niet. Het restaurant huurt namelijk de keuken en de koelcel van het hotel, maar het hotel gebruikt keuken en koelcel ook zélf weer voor het ontbijt. Luc: ”Daar hebben we goede afspraken over gemaakt. Net als over servicekosten, energieverbruik en dergelijke.” Al die afspraken zijn vervolgens in heldere contracten vastgelegd, zodat iedereen precies weet waar hij aan toe is. Zo kon Mike zijn droom, een eigen restaurant waar hij met een team van vier de sterren van de hemel kookt, realiseren. En voor Luc kwam er ook nog een leuk ‘toetje’ achterna. “Bij het hotel waren ze te spreken over de wijze waarop het traject verliep, dat ze inmiddels ook klant bij mij zijn geworden.”

Luc Boonen, CijferMeester Heythuysen (L)

Eensmanszaak

Uw eigen bedrijf
Geen personeel

VOF

Vennootschap onder firma
Samen ondernemen

Maatschap

Uw eigen bedrijf
Ondersteuning samen doen

BV

Vanaf € 1 kapitaal
Aandelen op naam

NV

Vanaf € 45.000 kapitaal
Aandelen vrij verhandelbaar

Stichting

Ideële doelstelling
Lidmaatschap niet mogelijk

Vereniging

Leden met zelfde belang
Geen winstoogmerk

Expat

Nederlander in buitenland
Buitenlander in Nederland

Waarmee kunnen wij u helpen?